Organizacja imprez okolicznościowych poprzedzona jest z reguły wielomiesięcznymi przygotowaniami, aby każdy detal został starannie dopięty. Od tego bowiem zależy sukces całego przedsięwzięcia. Liczy się każdy detal – w tym również słodkie łakocie, które pojawią się w trakcie spotkania. Wśród takich elementów nie może zabraknąć tortów, które stanowią punkt kulminacyjny. Dzisiaj trudno wyobrazić sobie przyjęcia okolicznościowe bez tortu, który z reguły pojawia się ok. 22-24 godziny.
Od starożytności do czasów obecnych
Chyba każdy miał możliwość zobaczenia tortów oferowanych przez cukiernie. To istne dzieła sztuki, których smak jest w stanie zadowolić nawet bardzo wybredne osoby. Torty w Lublinie oferowane są przez Cukiernię Williams, której propozycja znajduje się na stronie https://www.williams.pl/oferta/torty. Dzisiaj oferowane są torty na zamówienie, które można dopasować smakiem do gustów jubilatów, Państwa Młodych i innych osób, które są najważniejsze w trakcie imprezy okolicznościowej.
Nie każdy ma jednak świadomość tego, skąd tak naprawdę wzięły się torty. Mówi się o tym, że torty były deserami, które przyrządzane były już w czasach starożytnych. Przy czym ich forma w tamtych czasach nie była tak reprezentatywna jak teraz. Dzisiaj nikt nie zwraca na to uwagi, ale w tamtych czasach okrągłe torty symbolizowały cykliczność życia. Wtedy torty przyrządzane były z ciasta chlebowego. Nie wykorzystywano tak wielu dodatków jak robi się to teraz. Zresztą, nie były one tak mocno dostępne. Pod ręką były jedynie bakalie i suszone owoce (niekiedy świeże). Tak właśnie prezentowały się torty, których forma od tamtych czasów bardzo mocno się zmieniła.
Słodkie desery na polskich stołach
Przy czym torty w Polsce pojawiły się na stołach znacznie później. Oficjalnie uznaje się, że dopiero w 1518 roku do Polski zawędrowały te okrągłe ciasta. Miała je przywieźć królowa Bona z Włoch, gdzie słodkości te znane były już od wielu lat. Już wtedy torty przyrządzane były na bazie biszkoptów. Do tego wykorzystywano słodki krem, który znajdował się pomiędzy poszczególnymi warstwami ciasta. Oficjalnie torty wykonywane są w kształcie okręgu, ale jeżeli jest taka potrzeba, można również wykonać prostokąt, serce lub też ciasto w zupełnie innej formie. Możliwości współczesnych cukierników są ogromne. Jeżeli będzie taka potrzeba, można znaleźć cukiernię, która będzie w stanie przyrządzić tort nawet w kształcie ulubionego bohatera z filmów, bajek itd. Tak jak jest różnorodność w kształtach, tak samo mowa jest o ich smakach, które są w stanie mile zaskoczyć.
W jakim smaku tort?
Śmiało można stwierdzić, że tort w Lublinie można zamówić w dowolnym smaku. Wyróżnić można kilka najpopularniejszych smaków:
-
Pavlova – jeden z najsłynniejszych tortów, który bazuje na słodkiej bezie, jaka zostaje przełożona kremem mascarpone. Do tego są również słodko-kwaśne maliny, które idealnie równoważą smak całego ciasta;
-
tiramisu – coś, co będzie w stanie sprostać oczekiwaniom miłośników kawy. To biszkopt, który zostaje także przełożony mascarpone, kremem amaretto. Ważne jest również to, aby całość została nasączona kawą;
-
śmietanowy – bardzo popularny smak, ale cukiernicy muszą uważać, że śmietana musi być delikatna w smaku, aby nie stanowiła obciążenia dla układu pokarmowego. Torty śmietanowe bardzo często łączone są z sezonowymi owocami;
-
czekoladowy – chyba jedna z najchętniej wykorzystywanych propozycji, która równie dobrze smakuje samodzielnie, jak również podana z owocami. Chętnie jedzą go dzieci, ale także dorośli.
Artykuł sponsorowany